Het is nog niet zo lang geleden dat verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten in één en dezelfde inrichting werden ondergebracht. Het psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in het plaatsje Wagenborgen bij Delfzijl was zo’n inrichting.
In de jaren zeventig heeft een aantal medewerkers van Groot Bronswijk het initiatief genomen en gekregen een eigen plek voor mensen met een verstandelijk beperking te bouwen. De initiatiefnemers van Nieuw Woelwijck (Fop Wassenaar en Jan Schreurs) wilden de bewoners een leefomgeving bieden waar zij elkaar ontmoeten, vriendschappen sluiten en zich thuis voelen. Een eigen dorp waarin de bewoners een zo ‘gewoon’ mogelijk bestaan kunnen leiden. Een aangepaste en veilige omgeving waarin iedereen op eigen wijze aan het dorpsleven mag deelnemen. Met deze uitgangspunten, waarin we nog altijd geloven, is Nieuw Woelwijck in 1977 ontstaan en hebben de bewoners van de zwakzinnigenafdelingen uit Groot Bronswijk in Sappemeer een nieuwe start kunnen maken.
In de zoektocht naar het bieden van een goed leven voor haar bewoners, heeft Nieuw Woelwijck zich vanaf haar start in de jaren zeventig, laten inspireren door verschillende filosofen en denkers.
Meer informatieIn de begeleiding van de bewoners staan twee waarden centraal: 'Er mogen zijn' en ‘je kunnen manifesteren als individu’. Deze waarden geven de belangrijkste intenties weer waarmee in onze gemeenschap de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is georganiseerd en inhoud krijgt.
Het streven naar er mogen zijn betekent in de praktijk dat de volgende drie aandachtspunten van belang zijn:
• Contact aangaan met oog voor eigenheid
• Interactiepatronen verhelderen
• Leven met anderen: omgang met huisgenoten en andere mensen stimuleren
Het streven naar je kunnen manifesteren als individu betekent in de praktijk dat de volgende drie aandachtspunten van belang zijn:
• Zoeken naar optimale zelfredzaamheid en zelfstandigheid
• Passende dagbesteding en ontwikkeling van talenten stimuleren
• Waar mogelijk behoud van eigen verantwoordelijkheid en eigen regie.